personlig hjemmeside for
Tatiana Derbeneva

портрет Т.Дербенёвой

Недавние размышления…

портрет Т.Дербенёвой

I Luisiana. 2008.

BIOGRAFI

Danish version

Tatiana Derbeneva – uddannet på skuespillinjen på Teaterskolen ved Malyj Teater i Moskva (Schepkin-Skolen).

Indtil 1992 ansat som skuespiller på LENKOM Teater i Moskva. I årene på LENKOM spillede hun en række hovedroller og andre store roller i stykker, der blev sat op af teatrets chefinstruktør og kunstneriske leder Mark Zakharov:

  • Varja i ”En fyr fra vores by”, et stykke af Konstantin Simonov,
  • Kalleken i ”Till” (Grigorij Gorin),
  • Prinsessen i ”Troubadouren og hans venner” (Jurij Entin, musik Gennadij Gladkov),
  • Sasha Lebedeva i ”Ivanov” (Tjekhov),
  • Käthe Severin i ”Den Klarsynede” (efter ”Brødrene Lautensack”, en roman af Lion Feuchtwanger),
  • Valja i ”V spiskakh ne znatjilsja” (Boris Vasiljev), m. fl.

Fra 1992 har Tatiana Derbeneva været bosat i København. Hun arbejder som kulturansvarlig på Russisk Center for Videnskab og Kultur og er desuden kunstnerisk leder af Dialog Teatret, et dansk-russisk teater, der blev grundlagt i Danmark i december 2000. I årenes løb har teatret opsat forestillingerne ”Sorry” (A. Galin), der var en scenisk duet med den kendte russiske skuespiller Alexander Mikhajlov, ”Julemirakler”, en juleforestilling for børn med inspiration i eventyr fra flere europæiske lande, og det dansk-russiske projekt, forestillingen ”Menneskers Dom. Kejserinde Dagmar” (Vladimir Maljagin).

Som producer arbejder Tatiana Derbeneva inden for programmet Kulturbroen Danmark-Rusland, hvis formål det er at præsentere et dansk publikum for de bedste repræsentanter for Ruslands klassiske musiktraditioner og give russiske koncertgængere mulighed for at høre nogle af Danmarks bedste musikere. Kulturbroen organiserer også udstillinger af russiske og danske kunstnere, fælles teaterprojekter og gæstespil mellem Danmark og Rusland.