personlig hjemmeside for
Tatiana Derbenevaпортрет Т.Дербенёвой в роли Великой Княгини Ольги Александровны Романовой

Tatiana Derbeneva i rollen som storfyrstinde Olga Romanova i forestillingen Menneskers Dom. Kejserinde Dagmar (2006)

Kulturbroen Danmark-Rusland

Danish version

Dette projekt har været længe undervejs, før det fandt sin endelige form.

Danmark og Rusland er to lande med store kulturtraditioner, og alligevel ved de så lidt om hinanden.

Da jeg flyttede til Danmark, var noget af det første, jeg gjorde, at arrangere et gæstespil for nogle fremragende russiske musikere, som jeg gerne ville introducere over for et dansk publikum. Det var Moscow Virtuosi eller Moskva-Virtuoserne, et verdenskendt kammerorkester, som ikke mange havde hørt om i Danmark i begyndelsen af 90’erne.

Året efter var det det berømte Lenkom Teaters rockmusical Juno og Avos (82 personer inklusive det tekniske personale), jeg inviterede til en af Københavns kendteste koncertsale – også denne gang var publikum mest herboende russere.

Siden da har meget ændret sig. Den russiske tradition for at uddanne klassiske musikere (”den russiske skole”) nyder voksende international anerkendelse. Eksklusive koncertrækker inviterer stadig oftere russiske musikere til at deltage i deres programmer. Også danske orkestre engagerer et voksende antal musikere fra de lande, der tidligere var en del af Sovjetunionen.

Mit ønske er at bygge bro mellem russisk og dansk kultur og præsentere et dansk publikum for en række spændende og dygtige musikere, skuespillere og kunstnere. Projektet går ud på at henvende sig til danske koncertsale og udstillingslokaler med tilbud fra Rusland, og til Rusland med tilbud om at præsentere et russisk publikum for nogle af de bedste repræsentanter for dansk kulturliv.

I de år, der er gået, har jeg gjort mine erfaringer og indset, at opgaven for en producer er væsentlig mere omfattende, end jeg oprindelig gik ud fra. De optrædende skal være sikre på arrangementernes succes og på, at de vil modtage et honorar, som svarer til deres høje professionelle niveau. Netop det sidste har vist sig at være det sværeste, altså på forhånd at sikre finansieringen af de enkelte gæsteoptrædener.

Det er mig en glæde her at præsentere de talentfulde musikere og kunstnere, jeg ønsker at samarbejde med i projektet Kulturbroen Danmark-Rusland:

  • Nina Kavtaradze - klaver. Har i mange år givet koncerter for fulde huse i Danmark og andre lande
  • Serguei Azizian - violin. Professor på Det Kgl. Dansk Musikkonservatorium.
  • Ruvim Ostrovski – klaver. Docent på Moskvas Musikkonservatorium.
  • Vadim Palmov - klaver
  • Mikhail Knyasev - leder af folkemusikensemblet Charm of Russia (Sankt Petersborg)
  • Alexei Utkin – obo. Leder af solistensemblet Eremitage (Moskva)
  • Sergei Musaelyan – klaver (Moskva)
  • Sergej Boguslavskij – billedhugger. Bosiddende i Danmark