Персональный сайт
Татьяны ДербенёвойTatiana Derbeneva i rollen som storfyrstinde Olga Romanova

Tatiana Derbeneva i rollen som storfyrstinde Olga Romanova i forestillingen Menneskers Dom. Kejserinde Dagmar (2006)

Diplom

Dialog Teatret vandt en pris på internationale teaterfestival ”Compatriots”.

Plakat

Plakat til opsætning af dramatikeren Alexander Galins stykke ”Sorry”.

Dialog Teatret

Rusian version

Kære læsere! Jeg vil gerne fortælle lidt om vores teaters historie, om hvordan det efterhånden er blevet etableret.

Foreningen Teatret Dialog blev stiftet i København den 1. december 2000 med økonomisk støtte fra russiske forretningsfolk i Danmark. Debutforestillingen, en opsætning af dramatikeren Alexander Galins stykke ”Sorry” (rollefordeling: Zvonarev – en af Ruslands kendteste skuespillere Alexander Mikhajlov, Inna – Tatiana Derbeneva-Jacobsen) blev spillet allerede i januar 2001. Forestillingen blev godt modtaget i København og overbeviste os om, at der er interesse for russisk teater i udlandet. Opsætningen af ”Sorry” har vi været rundt med i en række europæiske lande, hvor vi har optrådt for et russisksproget publikum.

Den næste forestilling, vi satte op på vores teater, var børneforestillingen ”Julemirakler”, der byggede på motiver fra europæiske eventyr. Stykket blev spillet på dansk og på russisk.

Teatrets dansk-russiske projekt ”Kejserinde Dagmar” blev udmøntet i forestillingen ”Menneskers Dom. Kejserinde Dagmar”. Stykket blev skrevet specielt til Dialog Teatret af den russiske dramatiker Vladimir Maljagin, og selve projektet blev realiseret med økonomisk støtte fra Moskvas Bystyre og med bistand fra the International Council of Russian Compatriots (MSRS).

Stykket havde premiere i København den 7. november 2003, og kort efter tog teatret på gæstespil i Rusland, hvor vi spillede en forestilling på Majakovskij-Teatrets filial i Moskva og fik aftale om også at kunne benytte denne scene flere gange til forestillinger i 2003-2004.

Forestillingen ”Meneskers Dom. Kejserinde Dagmar” er også blevet opført på Smolensk Kammerteater og i Sankt Petersborg, hvor vi spillede i Anitjkov Palæet og i Gatchinsk Palæet. Et par gange er forestillingen også blevet opført på Moskvas Omegns Ungdomsteater i Tsaritsyno.

I september 2005 deltog Dialog Teatret med denne forestilling i den internationale teaterfestival ”Belaya Vezha” i byen Brest i Hviderusland, hvor forestillingen modtog et diplom.

”Menneskers Dom. Kejserinde Dagmar” handler om et stykke dansk-russisk historie i den hårde tid efter revolutionen i 1917 – Det Russiske Imperiums undergang, den skæbne, som overgik tsar Nikolaj II’s mor, den danske prinsesse Dagmar (i Rusland – kejserinde Maria Fjodorovna), hendes adskillelse fra børnene, flugten fra Rusland og livet i Danmark. Centrale temaer er troskaben over for sin pligt og over for det at tjene Rusland, tabenes og forræderiets tragedie, henrettelsen af tsarfamilien i Jekaterinburg, drabet på storfyrste Mikhail i Perm…

Dette historiske drama var noget, der optog os, længe før de danske og russiske myndigheder besluttede at genbegrave Maria Fjodorovnas jordiske rester i Sankt Petersborg i 2006. Denne usædvanlige kvindes personlighed og livshistorie, hendes mod og hendes kærlighed til Rusland gør, at kejserinden indtager en fremtrædende plads i den russiske stats historie.

Formålet med forestillingen har for os været at bringe historien om Romanov familiens ædle og modige optræden i en tragisk periode for vores land ud til publikum.

Dialog Teatrets mål og opgaver ser vi også i et bredere perspektiv. Vi stræber efter at bygge bro mellem dansk og russisk kultur, gøre skandinaviske tilskuere og fagfolk bekendt med russiske teatertraditioner og udbrede kendskabet til dansk teater i Rusland.

Praktiske skridt:
Gennemførelse af dansk-russiske teaterprojekter, af master classes, hvor russiske teaterfolk deltager i Danmark og deres danske kolleger i Rusland.

Den 3. november 2006 var der premiere på den litterære og musikalske forestilling ” En Norsk Ballade”, som bygger på Konstantin Paustovskijs fortællinger. Forestillingen er fra Dialog Teatrets side viet til hundredåret for den norske komponist Edward Griegs dødsdag. I musikverdenen var 2007 udnævnt til Edward Griegs år.

Forestillingerne ”En Norsk Ballade” og ”Menneskers Dom. Kejserinde Dagmar” deltog i den internationale teaterfestival ”Compatriots”, der fandt sted i marts 2007 i byen Saransk i Mordovien i Rusland og havde Ruslands præsident Vladimir Putin som protektor. Dialog Teatret vandt en pris på festivalen.

Aktuelle planer:
Vores nærmeste teaterplaner omfatter Marina Gavrilovas stykke ”Tre Søstre og Onkel Vanja” (Marina Gavrilova er en skuespiller, dramatiker og instruktør fra Sankt Petersborg), og desuden Aleksei Arbuzovs stykke ”En Gammeldags Komedie”.

Vi drømmer stadig om at sætte en dansk udgave op af ”Menneskers Dom. Kejserinde Dagmar” med den kendte danske skuespiller Maria Stenz i hovedrollen. Ideen venter fortsat på at blive til virkelighed – vi er i gang med at lede efter de nødvendige penge.

Inden for Dialog Teatrets rammer fungerer ligeledes ARTklub, hvis medlemmer også er medlemmer af vores kreative udvalg. Klubbens aftenarrangementer giver publikum mulighed for at mødes og diskutere kunst, teater og film, og også for at møde kreative mennesker i programmet ”Vores Gæster”. Selve ARTklub er et forsøg på at skabe et interessant kulturelt miljø for russisktalende i Danmark.

På gensyn på disse sider og i teatret!